2
کارشناس و عضو شورای علمی گروه تربیتی-اجتماعی پژوهشکده باقرالعلوم
چکیده
نظریههای فرهنگی نقش بهسزایی در فرآیند سیاستگذاری فرهنگی دارند. از جمله نظریههای متأخر که خاستگاه فرانسوی دارد، نظریه کنشگر- شبکه برونو لاتور است. این نظریه با رد دوگانه عاملیت- ساختار، شبکهای از کنشگران ناهمجنس را مطرح میکند و به عاملیت انسان، طبیعت و تکنولوژی در کنار هم معتقد است. ساختار مقاله از دو بخش اصلی تشکیل شده است. ابتدا بهمرور اجمالی مفاهیم و اصول مهم نظریه میپردازد و در قسمت دوم با استفاده از روش «دلالتپژوهی» و رویکرد برایشی، با مراجعه به آثار مکتوب پیرامون این نظریه، دلالتهایی که این نظریه در سیاستگذاری دارد، استخراج شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد، این نظریه با رد ذاتگرایی و ابزارگرایی نسبت به تکنولوژی، از عاملیت تکنولوژی «بههمراه» انسان دفاع میکند و معتقد است اتوریته در دست هیچکدام (انسان و تکنولوژی) نیست. ناگهان ظهوری و غیرخطی بودن نظام خطمشی، توجه به سیاستهای متکثر به جای تمرکز بر سیاست واحد، جایگزینی شبکه کنشگران ناهمجنس به جای کنشگر انسانی و ارزیابی مستمر سیاستها به دلیل ترجمه و پیوند دائمی شبکهها به یکدیگر از دلالتهای دیگر این نظریه در سیاستگذاری است.
هاشمیان, سیدمحمدحسین, انواری, محمد رضا. (1397). دلالتهای نظریه کنشگر شبکه در سیاستگذاری فرهنگی: تعامل تکنولوژی و انسان در سیاستگذاری. دوفصلنامه علمی پژوهشی دین و سیاست فرهنگی, 5(1), 37-64.
MLA
سیدمحمدحسین هاشمیان; محمد رضا انواری. "دلالتهای نظریه کنشگر شبکه در سیاستگذاری فرهنگی: تعامل تکنولوژی و انسان در سیاستگذاری". دوفصلنامه علمی پژوهشی دین و سیاست فرهنگی, 5, 1, 1397, 37-64.
HARVARD
هاشمیان, سیدمحمدحسین, انواری, محمد رضا. (1397). 'دلالتهای نظریه کنشگر شبکه در سیاستگذاری فرهنگی: تعامل تکنولوژی و انسان در سیاستگذاری', دوفصلنامه علمی پژوهشی دین و سیاست فرهنگی, 5(1), pp. 37-64.
VANCOUVER
هاشمیان, سیدمحمدحسین, انواری, محمد رضا. دلالتهای نظریه کنشگر شبکه در سیاستگذاری فرهنگی: تعامل تکنولوژی و انسان در سیاستگذاری. دوفصلنامه علمی پژوهشی دین و سیاست فرهنگی, 1397; 5(1): 37-64.